Flykten till fängelset

Våren 2006 gjorde min goda vän Sandra Praun sitt examensarbete från Konstfacks magisterprogram i grafisk design. Projektet hette ”Metamorphoses” och inspirerades av Ovids 15 böcker med mer än 250 grekiska och romerska myter skrivna på vers.

Sandras projekt bestod också av 15 böcker som var och en behandlade olika metamorfoser i hennes liv. Till varje bok uppdrogs någon annan person att göra ett tillägg med utgångspunkt i själva ämnet för boken, men förändra det precis som man själv ville.

Jag fick uppdraget att skriva något på ämnet flykt till The Book of Escape och skrev en text om Adolfo Fernandez Saínz som sedan våren 2003 sitter i ett kubanskt fängelse för sitt arbete för demokrati och frihet på Kuba.

För Adolfo var det ingen tvekan om vad arbetet för frihet skulle kunna leda till, och inte heller någon överraskning när arresteringen väl skedde. Däremot kunde han inte lägre leva med det hyckleri och de lögner som de kubanska regeringen tvingar sina medborgare att leva under. Han var tvungen att fly från detta, om så flykten skulle leda rakt in i fängelset.

Texten finns här: flykten-till-fangelset.pdf

Det finns även en engelsk version: escape-to-prison.pdf

Annonser

One Response to Flykten till fängelset

  1. […] Julia och Joana är mor och dotter till den liberale journalisten och översättaren Adolfo Fernandez Sainz som dömdes till 15 år i fängelse våren 2003. Adolfo har arbetat med många svenska journalister och politiker genom åren och intervjuades bla av svt i samband med arresteringen av tre svenska journalister i Havanna augusti 2000. Båda har varit mkt aktiva i rörelsen Damerna i vitt, Damas de Blanco, som utanför en kyrka i Havnna varje vecka protesterar mot fängslanden av oppositionella. En längre text om Adolfo, Julia och Joana finns här. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: