ABF och den kubanska diktaturen

ABF har genom åren genomfört många seminarier tillsammans med Svensk-kubanska föreningen (Svek). Nedan beskrivs debatten inför en av dem som genomfördes i Uppsala 1 september 2001. Seminariet föranleddes av en debatt i Eskilstunakuriren mellan ledarredaktionen och Martin Österlind som då var vice ordförande i Svek, där han argumenterar för att flerpartidemokrati skulle vara dåligt för Kuba.

Jag skrev också en artikel i samband med detta som jag inte vet om den någonsin publicerades. Det visar sig.

—— 

Programmet för Kubaseminariet ser ut som följer:

Kuba idag

1 september, NBV:s studielokal, bangårdsgatan 13 

11.15    Mänskliga rättigheter – representant från kubanska ambassaden

12.45    Lunch

13.30    Musik

13.50    Sociala framsteg på Kuba – Daniel Ericsson

14.10    Demokrati på Kuba – Martin Österlin

14.45    Musik

15.30    Kubas internationella roll – Eva Björklund 

Arrangörer: ABF, RKU, Svensk-Kubanska föreningen och Ung Vänster 

Välkommen Med kamratliga hälsningarEdvard Ankarudd

Ung Vänster Uppsala län

———

Eskilstunakuriren 20010124

Ett flerpartisystem skulle skada Kuba 

Eskilstuna-Kurirens ledarskribenter missar hela poängen när de skriver upprört om Svensk-Kubanska Föreningens seminarium om Kuba som äger rum lördag 3 februari i ABF:s lokaler. 

Kubas demokratirörelse representeras av dess främste representant i Sverige; Kubas ambassadör Marianela Ferriol. Revolutionen på Kuba för 40 år sedan gav kubanerna en verklig folklig demokrati. Ingen på Kuba vill gå tillbaka till den blodiga Batistadiktaturen.

Revolutionen gav dem utbildning i världsklass samtidigt som analfa betism florerar i övriga Latinamerika. De har en sjukvård som är beundrad i övriga tredje världen. Om resten av Latinamerika rustade upp sin sjukvård till Kubas nivå, skulle nästan 400 000 barn räddas till livet varje år. Att den lilla ön Kuba med knappt tolv miljoner invånare kom på nionde plats i Olympiaden beror på satsningen på breddidrott. Vår svenska paroll ”Idrott för alla” är också Kubas.

Kubas konstitution är resultatet av breda folkliga diskussioner och en folkomröstning 1976. Man har ett personvalssystem. Nomineringarna sker genomomfattande diskussioner på arbetsplatserna, i skolorna, i bostadsområdena organiserat av folkrörelserna. Kommunistpartiet får överhuvud- taget inte delta i valet.  

Valdeltagandet är alltid högt, i senaste valet förra året över 98 procent. Jämför med det låga valdeltagandet i USA där nu senast mycket valfusk uppdagades.  

Kubanerna vet att om de tillåter flera partier och inför partival enligt västvärldsmodell, så kommer det in utländska pengar till högerpartier som kommer att slå sönder den folkliga välfärden. Nicaragua är ett exempel.  

Gamla godsägare och de USA-bolag som förlorade materiellt på kubanernas revolution lever i det förgångna och vill åter kunna exploatera ön och dess folk. USA har i över 40 år bedrivit ekonomisk krigföring, blockad, förtalskampanjer, biologisk krigföring och väpnade attacker mot ön. USA ökade förra året sina anslag för att avlöna och utrusta så kallade dissidenter. De saknar inte pengar, får datorer och faxar, skaffar sig flera hus etcetera.  

I taktiken som härstammar från CIA ingår att olika dissidenter ska vara försedda med olika etiketter typ socialdemokrat, fackföreningsledare, kristdemokrat, för attkunna lanseras i västvärldens media och få ekonomiskt och politiskt stöd från västvärldens partier. Men på hemmaplan är de föraktade. 

Eskilstuna-Kuriren lyfter fram en av dessa, Vladimiro Roca, som tituleras socialdemokrat. Verkligheten är att denne har sammanträffat med USA-tjänstemän, som Ranneberger från USA:s utrikesdepartement, och tagit emot instruktioner, pengar och utrustning för att gå USA:s ärenden. Under sex månader har han 71 gånger talat i USA-regeringens propagandasändare mot Kuba.

Eskilstuna-Kuriren kallar honom demokrat, men han har agerat för att sabotera valen på Kuba. Hur skulle vi i Sverige agera om någon så flagrant gick en främmande stormakts ärenden, en stormakt som i sina lagtexter deklarerat att i princip annektera Sverige som en lydstat, till och med ytterligare en delstat? Jag vill inte förknippa hans gärningar med socialdemokratiska ideal. Vladimiro Rocaskulle av oss kallas för landsförrädare. Eskilstuna-Kuriren borde hålla sig för god föratt låta sig nyttjas som ett verktyg i USA:s fientligheter mot Kuba.

Martin Österlin  Vice ordförande i Svensk-Kubanska Föreningen  

——– 

Svar från Eskilstuna-kuriren:  

Martin Österlin från Svensk-kubanska föreningen bekräftar till punkt och pricka vad vi skrev i måndagens ledare.

Många diktatorer har fallit efter Kubas Batista, men på de allra flesta håll har de ersatts av demokrati. Österlin förkastar för Kubas räkning flerpartisystem och demokrati. Han stämplar socialdemokrater som landsförrädare för att de framträtt i Miamibaserade Radio Martí. Men de är ju förbjudna attframträda i den statliga kubanska radion.  

Österlin låter som en gammal kolonialist när han påstår att ett flerpartisystem på Kuba skulle bli ofrånkomligen korrumperat. Eller gäller detsamma Sverige?  

Sådana här åsikter legitimerar ABF. Vilken fars.  

Ledarredaktionen    

——– Min artikel—–

Ännu en gång går ABF i diktaturens ledband. Lördag den 1 september arrangerar ABF, Svensk-kubanska föreningen (SveK) m.fl. ett hyllningsmöte till det kubanska styrelseskicket i Nykterhetsrörelsens bildningsförbunds, NBV:s, lokaler i Uppsala.

En representant för den kubanska ambassaden ska prata om mänskliga rättigheter på Kuba och Martin Österlin ordförande i SveK ska prata om demokratin på Kuba. Så brukar det i princip alltid vara. Men det är knappast att socialdemokraten Vladimiro Roca sitter i isoleringscell på Kuba sedan nästan 1400 dagar, eller faktumet att alla har rätt att rösta på Kuba men att ingen har rätt att välja, som kommer att diskuteras. Martin Österlin skrev i våras följande om demokrati på Kuba: ”Kubanerna vet att om de tillåter flera partier och inför partival enligt västvärldsmodell, så kommer det in utländska pengar till högerpartier som kommer att slå sönder den folkliga välfärden.” Hur kan han veta det, och visar uttalandet något annat än förrakt för vanliga kubaners rätt att välja sina politiker?  

ABF har i flera år arrangerat åtskilliga seminarier tillsammans med SveK, Eskilstuna i mars, på Runö folkhögskola i december, flera stycken under 2000 och inte att förglömma de två stora seminarierna i ABF-huset i Stockholm 1999. Det första med en stor delegation från regimen på Kuba, det andra var en hyllning till Che Guevara på dennes dödsdag. ABF har förstås sin fulla rätt att göra precis detta, i Sverige – till skillnad från i Kuba – får vem som helst arrangera möten om i princip vad som helst. Men det betyder också att vem som helst har rätt att kritisera verksamhet som är omoralisk. 

Under inget av de seminarier som ABF arrangerat tillsammans med Svensk-kubanska föreningen har representanter för kubaner i Sverige bjudits in. De enda som får beskriva den kubanska verkligheten är representanter för regeringen. Detta innebär förstås att ABF legitimerar den bild av Kuba som ambassaden ger och det förtryck som Fidel Castros regeringar utövat under 42 år. Det innebär också att ABF tar ställning mot kubanernas rätt att leva i en demokrati och ha sina mänskliga rättigheter garanterade. 

Upp till bevis ABF, vilken sida är det ni står på?

Annonser

One Response to ABF och den kubanska diktaturen

  1. […] ABF i många år har samarbetat med Svensk-kubanska föreningen på olika sätt? (Här och här finns beskrivningar av några sådana möten i ABFs […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: