Åtalet mot Raúl Rivero och Ricardo Gonzalez

Våren 2003 dömdes 75 kubanska demokratiaktivister till sammanlagt 1456 år i fängelse. Detta var en av flera artiklar jag skrev om domarna och bakgrunden till det som kallades den svarta våren på Kuba. Jag vet inte riktigt var den publicerades. Det kommer väl fram en kopia med tiden. Nerikes Allehanda kanske? Även åtalet kommer fram med tiden.

Båda dömdes efter sumariska rättegångar till 20 år i fängelse. Rivero släpptes i november 2004 och tilläts gå i exil i Spanien. Gonzalez är fortfarande fängslad.

Åtalet mot Raúl Rivero och Ricardo Gonzalez

På tisdag den 8 april faller flera av domarna mot de 27 journalister och 55 demokratiaktivister som greps 18 – 20 mars i den största arresteringsvågen mot demokrater i Kuba på decennier.

De anklagade har i de flesta fall inte fått reda på vad de anklagats för i förväg. Åtalet mot Raul Rivero och Ricardo Gonzalez, två av de främsta journalisterna, fanns däremot publicerat på Internet (www.nuevaprensa.org) samtidig som de två klev in i rättegångssalen i fredags.

Rivero och Gonzalez anklagas för ”subversiva aktiviteter som riktar sig mot självständigheten och Kubas territoriella integritet”.

Främst består åtalet av beskrivningar av Riveros och Gonzalez aktiviteter i demokratirörelsen sedan 90-talets början och vilka internationella kontakter de haft. Man får veta att Raul Rivero kallar sig oberoende journalist sedan 1992 och att han 1995 bildade nyhetsbyrån Cuba Press som ”sprider falska nyheter”. Rivero och Gonzalez försökte 2000 registrera journalistfackföreningen ”Sociedad de Periodistas Manuel Marquez Sterling” för att göra denna informationsspridnig legal. (De fick aldrig något svar på sin ansökan) De har båda medverkat till produktionen av tidskriften De Cuba. Gonzalez har dessutom bildat ett oberoende bibliotek med ”subversiv litteratur”. Polisen hittade bland annat tidskriften Cuba Nuestra som produceras i Sverige.

För pengarna Gonzalez tjänat på sin verksamhet har han, enligt åtalet, gjort om i sitt hus, lagt in mattor, köpt luftkonditionering, dator, videokamera, telefonsvarare mm och 30 plaststolar till sammanträdesrummet där han haft möten med bland annat representanter för USAs intressekontor. På dessa möten med intressekontoret har de tydligen förmedlat förfalskad information om den politiska, sociala och ekonomiska situationen på Kuba, som ”USA kan använda i fientliga handlingar mot vårt land”.

Åtalet tycker också att det är graverande att de båda har publicerat sig på cubanet.org, i Miamitidningen El Nuevo Herald, i tidskriften som ges ut av Fundación Hispano-Cubana i Madrid, och att de har haft relationer till flera helt lagliga organisationer i Miami och Spanien som benämns ”terrorister”. Gonzalez ”verkar även som betald korrespondent för AFP, och den kontrarevolutionära ‘Reportrar utan gränser'”.

Deras agerande konstituerar enligt åtalet brottet ”handlingar mot självständigheten och statens territoriella integritet” i enlighet med paragraf 91 i brottsbalken. Åklagaren yrkar på livstids fängelse för Ricardo Gonzalez och 20 års fängelse för Raul Rivero. De andra 80 kommer också att få mycket långa straff, mellan 10 års fängelse och livstid.

Rivero och Gonzalez huvudsakliga brott är alltså att de spridit information, samlat människor för att diskutera situationen på Kuba, haft kontakter med USAs diplomater och med organisationer utomlands. Något annat finns inte upptaget i åtalet. Vilken information de spridit står däremot inte, eller på vilket sätt den varit falsk eller ens förbjuden att sprida. Det finns inte heller några förklaringar till hur deras arbete skulle vara ett hot mot Kubas självständighet.

Har man läst Riveros och Gonzalez texter under en tid vet man att deras artiklar är vanlig nyhetstext och krönikor om de politiska och sociala problem i det kubanska samhället. Utöver de nämnda hemsidorna finns deras texter på fortfarande på tex http://www.cubaencuentro.com. Självklart är de kritiska, fattas bara annat, men deras källor är mest dagstidningar och regeringens egen statistik. Ibland intervjuar de personer som vill vara anonyma. Men någon information som skulle vara hemlig har de självklart inte tillgång till, brännmärkta dissidenter som de är.

Erik Jennische
Svenskt internationellt liberalt centrum, Silc

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: