Castro inte fredsvän – Stockholms fria tidning, 13 okt 2001

Detta svar till en artikel av Eva Björklund från Svensk-kubanska föreningen publicerades i något modifierad form. Björklunds svar publicerades den 20 oktober, men finns i mer utförlig version här.

Castro inte fredsvän – Stockholms fria tidning, 13 oktober 2001

Eva Björklund hänvisade i STF den 22 september till Fidel Castros uttalande om att det nu – efter katastroferna i New York och Washington – var dags att skapa en international mot terrorismen. Dessutom hävdade hon att Kuba är ett fredligt och tryggt land som inte odlar hat mot någon.

Det är nonsens, Kuba är ju faktiskt en av de stater som kan tävla med USA om att ha deltagit i flest krig de senaste decennierna och som bidragit minst till freden.

Redan 1962 bjöd Fidel Castro in Sovjet att placera kärnvapen på ön, och när Chrustjov, efter överenskommelsen med Kennedy om att USA inte skulle företa några fler invasionsförsök gentemot Kuba, beslutade dra kärnvapnen därifrån blev Castro rasande. Och Kuba har fortfarande inte skrivit på icke-spridningsavtalet om kärnvapen.

Kuba har dessutom finansierat och tränat gerillarörelser i i princip alla latinamerikanska länder och deltagit i ett stort antal meningslösa krig i Afrika, hundratusentals kubaner deltog genom åren på olika sätt i kriget i Angola, och ytterligare 30 000 kubaner deltog i den etiopiske diktatorn Mengistus krig mot Eritrea och Somalia.

Häromveckan greps tre IRA-män i Colombia efter att ha tränat ihop med FARC-gerillan, Kubas utrikesminister förklarade senare att en av dem varit IRAs politiska gren, Sin Feins representant på Kuba. Och Kuba är ju knappast landet som vilket politiskt parti som helst får ha representanter i. När de latinamerikanska regeringarna förra året skulle anta en gemensam deklaration mot ETA:s terrorism i Spanien, var Kuba det ända landet som vägrade rösta för. Säga vad man vill om Castros regeringar på Kuba, men några fredsvänner har de aldrig varit.

Erik Jennische, Silc

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: