Sida som Kubainformatör – Omvärlden 2001

Sida har alltid gjort anspråk på att ha omfattande information om länder långt borta som tar emot svenskt bistånd. Om kunskaperna från biståndsarbetet inte kommer tillbaka till de svenska skattebetalarna undergrävs biståndsviljan.

I april 2001 hade Sidas tidskrift Omvärlden flera artiklar om Kuba. Men ingen av dem behandlade situationen för mänskliga rättigheter eller demokratirörelsens arbete. Denna brist visade sig vara genomgående i allt informationsmaterial om Kuba från Sida. Jag skrev artikeln nedan i något av de påföljande numren och fick även ett svar i tidningen om att Sida inte tänkte ändra på sitt informationsmaterial.

Sida som Kubainformatör

Sida fyller en mycket viktig roll som informatör om de länder som får svenskt bistånd. Men vad gäller information om de mänskliga rättigheterna på Kuba är bristerna stora.

På en direkt fråga hänvisas man till Human Rights Watch och Amnesty Internationals förvisso utomordentliga information, men något eget material finns inte.

I aprilnumret av Omvärlden kan man läsa om ”Vad gör Sverige på Kuba?”. Inte heller där står det något om mänskliga rättigheter.

I ett informationsblad om ”Latinamerika på nätet” finns två tips om Kuba: den kubanska statens och Svensk-kubanska föreningens hemsidor. De är ungefär lika trovärdiga vad gäller mänskliga rättigheter.

Hemsidorna med de oberoende journalisterna på Kuba, http://www.cubanet.org t ex, lyser med sin frånvaro, precis som den svenskspråkaga sidan http//:hem.passagen.se/cubanuestra . Och det beror inte på okunskap eftersom många på Sida får Cuba Nuestras nyhetsbrev.

Däremot finns det en snyggt informationsblad om mänskliga rättigheter i Sydamerika. Där kan man läsa att: ”Under början av 70-talet växte det fram en stark solidaritet i Sverige med diktaturens offer. Engagemanget för mänskliga rättigheter utgör alltsedan dess en utav grundpelarna i det svenska utvecklingssamarbetet med Sydamerika.” Kanske undrar de som läser detta hur stort engagemanget på Sida måste vara för diktaturens offer på Kuba, nu när diktaturerna i Sydamerika är borta. De kommer att bli besvikna.

Erik Jennische
Svenskt internationellt liberalt centrum, SILC

Annonser

One Response to Sida som Kubainformatör – Omvärlden 2001

  1. […] en pågående neuros sedan decenneir om hur man ska förhålla sig till Kuba. När jag undersökte den information Sida erbjöd om landet 2001 fanns information från Svensk-kubanska föreningen och andra diktaturkramare med, men inget från […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: