Förbjudna sanningar om Kubas ekonomi, av Oscar Espinosa Chepe – Bertil Ohlin institutet och Silc 2003

Våren 2003 inledde Oscar Espinosa Chepe och jag arbetet med en skrift om den kubanska ekonomin (se nedan). Det var inte meningen att det skulle bli en skrift om avsaknaden av mänskliga rättigheter på Kuba.

Det skulle enbart bli en saklig analys av problemen. Det skulle bli en skrift som enkelt och pedagogiskt förklarade att dessa inte låter sig beskrivas med aggressiva begrepp som »imperialism«, »ekonomisk krigföring« eller »folkmordsblockad« – som den kubanska regeringen och dess försvarare alltid använder.

Den skulle istället visa att problemen har sin grund i avsaknaden av rättigheter för vanliga kubaner att arbeta efter eget huvud, förverkliga sina livsprojekt, tjäna stora pengar eller bara försöka trygga sin ekonomiska situation.

Han hade skickat ett stort antal artiklar som han tyckte passade och jag hade satt samman dem till en samling som täckte de flesta viktiga områdena. Det saknades dock några aspekter och teman bland artiklarna. Jag hade dessa på en lista och ringde honom flera gånger under februari och mars för att diskutera dessa, men kom inte fram.

Så, plötsligt, kom den stora arresteringsvågen av kubanska demokratiaktivister i slutet av mars 2003, där även Oscar greps. Och några veckor senare hade han dömts till 20 års fängelse.

Vi bestämde oss förstås för att publicera materialet ändå. Läsvärt och viktigt är det som det är. Men ironin är att inte ens när man för en gång skull planerar att ge ut något som faktiskt inte handlar om det politiska förtrycket, utan behandlar ekonomin och dess mest grundläggande problem, så sätter den kubanska regeringen stopp.

Och just det är också det viktigaste problemet för den kubanska ekonomin – och det lättaste att ändra på – att det inte finns någon debatt om vilken politik som ska föras. Med en fri och öppen debatt skulle den kubanska ekonomiska katastrofen aldrig ha utvecklats på detta sätt.

Oscar släpptes några år senare och är kvar på Kuba. Såväl han som hustrun Miriam Leiva publicerar ofta artiklar på Misceláneas de Cuba, till exempel.

Skriften Förbjudna sanningar om Kubas ekonomi presenterades på Bokmässan i Göteborg hösten 2003. Eftersom det var omöjligt för Oscar att själv presentera sig i samband med publiceringen skrev jag en längre presentation av honom som finns som förord i skriften.

forbjudna-sanningar-om-kubas-ekonomi.pdf

forbjudna-sanningar-om-kubas-ekonomi-omslag.pdf

Bertil Ohlin institutets skriftserie finns här.

Annonser

One Response to Förbjudna sanningar om Kubas ekonomi, av Oscar Espinosa Chepe – Bertil Ohlin institutet och Silc 2003

  1. […] Oscar är en av de främsta ekonomerna och journalisterna i demokratirörelsen sedan början av 1990-talet. Han dömdes till 20 års fängelse våren 2003 men släpptes av hälsoskäl några år senare för att avtjäna straffet i hemmet. Miriam är journalist och aktiv i Damas de Blanco. En längre presentation av Oscar och en samling av hans texter finns här. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: