Intervju med Raúl Rivero – Nu oktober 2005

På Bokmässan i Göteborg 2005 hade Silc besök av Raúl Rivero. Min intervju med honom nedan publicerades sedan i tidningen Nu.

Boken ”Proof of Contact” som han berättar om publicerades 2007 på svenska av Silc förlag med titeln ”Mörkläggning – och 51 andra kränkningar av den kubanska statens oberoende och territoriella integritet”.

Intervju med Raúl Rivero – Nu oktober 2005

Den kubanske oberoende journalisten Raul Rivero greps i mars 2003 och dömdes senare till 20 års fängelse för ”handlingar mot statens självständighet eller territoriella integritet”. I april i år tilläts han gå i exil, efter starka internationella påtryckningar.

Den liberala biståndsorganisationen Silc hade i år inbjudit honom till bokmässan i Göteborg för att presentera sin bok ”Proof of Contact, An Account of Life in Cuba”. Och berätta om situationen för demokratirörelsen på Kuba.

— Trots att förtrycket har blivit värre på sistone, har många grupper inom demokratirörelsen växt, och utvecklat sitt arbete för demokrati. Förtrycket tvingar också fram nya arbetsmetoder, som ”Las Damas de Blanco”, förklarar Raul Rivero och syftar på de hustrur till politiska fångar på Kuba som träffas varje söndag i en kyrka i Havanna för att protestera mot att deras anhöriga sitter i fängelse. De klär sig i vitt med en svart detalj på kläderna som symboliserar deras sorg, och går i procession ut från kyrkan för att visa att regeringen inte har lyckats tysta dem.

— Det är en pacifistisk och avpolitiserad metod, men mycket effektiv eftersom den är svår att angripa, menar Rivero.

— Problemet för regeringen är att den är förberedd för krig, men inte för fred.

De senaste dagarna har Las Damas de Blanco också uppmärksammats mycket internationellt eftersom de är en av de tre slutkandidaterna till årets Sacharovpris, Europaparlamentets pris för tanke- och åsiktsfrihet. Vem som slutgiltligen får priset är ännu osäkert. Men Riveros hustru Blanca Reyes som var en av förgrundsgestalterna i Las Damas när Rivero satt i fängelse är hoppfull när jag pratar med henne på telefon.

– Las Damas de Blanco är en del av den latinamerikanska traditionen av att anhöriga till offer för förtrycket går samman för att protestera. I Buenos Aires träffas fortfarande Mödrarna vid Plaza de Mayo varje vecka på torget framför presidentpalatset iklädda en vit scarf för att kräva sanningen om deras barn som försvann på 1970-talet. På sistone har Las Damas de Blanco också gjort flera försök att kontakta sina latinamerikanska motsvarigheterna för att samla internationellt stöd för protesterna.

Raul Rivero var sedan 1960-talet en av Kubas mest uppburna poeter och journalister. Men i början av 1990-talet fick han, precis som många andra intellektuella kubaner, nog av förtrycket och hyckleriet inom regimen och började arbeta för förändring. 1995 grundade han nyhetsbyrån Cuba Press som var en av de första oberoende nyhetsförmedlarna på Kuba och som fortfarande dagligen publicerar artiklar och radioinslag på nyhetssajter som http://www.nuevaprensa.com med flera. Rivero var även korrespondent för AFP och arbetar nu på den spanska dagstidningen El Mundo.

Rivero har varit den mest uppmärksammade samvetsfången på Kuba de senaste åren. Amnesty International, Human Rights Watch, Reportrar utan gränser, Pen med flera människorättsorganisationer har arbetat intensivt för att han ska friges.

Vad ska då svenska liberaler göra för att stödja de kubanska demokraterna som är kvar på Kuba?
— Se till att hålla bilden av de politiska fångarna och deras familjer levande i såväl medier som i politiska sammanhang. Det är också viktigt att förmedla studiematerial, texter om demokrati och frihet, och modernt politiskt tänkande. På Kuba får vi bara tillgång till marxistiska texter, men människor måste ha något att välja på. Jag har levt många år under kommunismen och det värsta med kommunister är att de är så oerhört tråkiga. De säger alltid precis samma saker.

Erik Jennische

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: