Kuba slår till mot demokratin – DN 22 mars 2003

Jag pratade med Adolfo Fernández Saínz dotter Joana bara någon dag efter att han arresterats i mars 2003. Då visste ingen vad som skulle hände och ingen hade riktigt förstått hur hårt den kubanska regeringen tänkt att slå mot demokratirörelsen. I april dömdes han till 16 år i fängelse, och där sitter han fortfarande.

Kuba slår till mot demokratin – DN 22 mars 2003
ERIK JENNISCHE

Den 2 juli förra året skrev den kubanske journalisten Adolfo Fernández Saínz en krönika på DN Kultur om Fidel Castros behov av att kontrollera människor på Kuba. 8 miljoner medborgare hade tvingats skriva på ett upprop om att socialismen på ön skulle vara för evigt.

I torsdags morse svensk tid arresterades Fernández Saínz just för att han skriver sådana krönikor.

8 poliser letade igenom lägenheten under 6 timmar. Allt granskades: brev, artiklar och arbetsmaterial. Faxen konfiskerades, mycket annat fanns inte att ta. Dottern berättade nyss på telefon att poliserna vägrat säga hur länge de skulle hålla honom. ”Vi hör av oss” fick räcka.

Fernández Saínz är en av ca 24 journalister och ytterligare 46 demokratiaktivister som i skuggan av Irakkriget fängslats de senaste tre dagarna i den värsta arresteringsvågen på flera år. Regeringen hotar i kommunistpartiets tidning med att döma till långa fängelsestraff. Castros kontrollbehov är till synes omättligt.

ERIK JENNISCHE

Svenskt internationellt liberalt centrum, Silc

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: