Artikel om Kubas fria bibliotek till bokmässan 2001

Denna artikel skrevs i samband med bokmässan i Göteborg 2001. Kommer inte ihåg om den publicerades. Däremot har Berta och Colás varit Sverige på besök ett par gånger sedan dess och bland annat tagit emot Lars Leijonborgs demokratipris.

Gisela Delgado förbjöds att lämna Kuba under många år och fick aldrig komma till bokmässan trots att mässan bjöd in henne gång efter annan. I januari 2008 var hon dock här efter att maken och fd samvetsfången fått lämna Kuba för vård i Spanien.

Artikel om Kubas fria bibliotek till bokmässan 2001

”Det finns inga förbjudna böcker på Kuba, vi har bara inte pengar att köpa dem för”, svarade Fidel Castro när en utländsk journalist på bokmässan i Havanna 1998 frågade om censuren på Kuba.

Berta Mexidor Vazquez och maken Ramón Humberto Colás satt framför teven i Las Tunas i östra Kuba när ordväxlingen sändes. ”Om det nu inte finns några förbjudna böcker, så har ju vi en hel del gömda som många människor på ön gärna skulle läsa”, tänkte de.

Och snart slog dem tanken att använda den egna boksamlingen för att öppna ett bibliotek, ett som inte skulle underkasta sig regeringens kulturpolitik. Ett bibliotek där såväl de författare som fortfarande publiceras på Kuba skulle få plats, som dem som de kubanska läsarna aldrig fått ta del av.

Bokhyllan ställdes i vardagsrummet och pryddes med Fidel-citatet broderat på en duk. På dörren satte de upp en skylt med texten ”Biblioteca independiente Felix Varela”.

Biblioteket blev populärt och runt om i Las Tunas och snart även i andra delar av ön, öppnades liknande. Vissa människor donerade böcker, andra kom dit för att låna. Ett helt nytt halv-offentligt rum hade öppnats, ett rum som tillät en kulturell diskussion utan munkavlar. Givetvis visste polisen om vad som pågick, men det var ingen där som tystade diskussionerna.

Förhoppningen att Fidels ord skulle fungera som välsignelse för verksamheten, varade dock inte länge. Berta förlorade jobbet på universitetet, och efter något år togs bostaden ifrån dem. ”Universitetslärarbostad”, sa myndigheterna och tvingade familjen hem till föräldrahemmet på landsbygden utanför Las Tunas.

Trakasserierna fortsatte och i december 2001 gick familjen i exil. De hade fått nog. Många andra bibliotekarier trakasserades också, men rörelsen växte ändå.

I början av 2000 öppnade Gisela Delgado sitt bibliotek i Vedado, Havanna. Biblioteket har nu blivit det största på ön med ca 3000 titlar. Förhoppningen var att Gisela skulle komma till Bok- och Biblioteksmässan i Göteborg för att berätta om verksamheten och för att samla stöd.

Under våren har buden från de kubanska myndigheterna varit olika, i maj var hon inte ”auktoriserad att lämna landet”, som officeren på migrationsmyndigheterna lade orden. Sedan skulle hon få tillåtelse i alla fall, om hon lämnade en ny ansökan. Men när hon gjort det visade sig svaret vara nej ändå. På telefon frågar jag henne varför?

– Regeringen är helt omedgörlig när det handlar om att ge utrymme till dem som arbetar i det civila samhället. De tolererar inget som kommer därifrån. Allt måste komma från regeringen själv, eller från dem som delar dess åsikter.

– Ser de er som ett hot?

– De ser det som ett hot när människor i det civila samhället läser eller lånar ut vad de vill. Makten som böcker har – som kommer från dem som skriver – är ett hot mot den kubanska statens stängda dörrar. De fria biblioteken ger människor möjlighet att läsa vad de vill, böcker som de aldrig skulle kunna läsa på de allmänna biblioteken, böcker av kubaner som lever i exil och av stora internationella författare som aldrig spridits på Kuba

– Vilka då?

– Guillermo Cabrera Infante, Reynaldo Arenas, Zoe Valdéz, Diana Chaviano, är populära kubaner som bor i exil. 1984 och Djurfarmen av George Orwell är förstås viktiga, precis som Mario Vargas Llosas böcker. Populärast bland barnböckerna är väl Pippi Långstrump, Harry Potter och Lille prinsen. Vårt enda ex av Harry Potter är helt sönderläst och liknar mest en trasa.

– Men kan vanliga människor besöka biblioteken?

– Ja visst! De är kanske spionerade på av säkerhetspolisen, och många blir hotade och kan få problem på arbetet, men de kommer i alla fall. Bibliotekarierna tar till lite olika medel för att böckerna ska komma fram även till dem som inte kan utsätta sig för risken att förlora arbetet. Varje bibliotek har ett stort nätverk av personer som distribuerar böcker till den ena efter den andra personen.

– Får turister också komma?

– Absolut, vi är här för alla som vill.

– Men är det inte en risk att besöka er om polisen spionerar?

– Det finns alltid en risk. Men inte för oss. Vi har redan tagit risken genom att öppna biblioteket. Jag tror dock inte att regeringen skulle göra något mot turister.

I december 2000 tog Silc och Liberala ungdomsförbundet initiativ till en insamling till Kubas fria bibliotek. Vi köper böcker för pengarna och skickar dem med turister som reser till Kuba. Förhoppningen är dels att bidra med den typ av litteratur som kubanska boklådor inte erbjuder, men också att polisen ska märka att det finns många människor i Sverige som känner till de fria biblioteken. Ju fler vänner biblioteken har runt om i världen desto ovilligare är de kubanska myndigheterna att förtrycka dem.

Berta Mexidors och Ramón Colás bibliotek finns kvar och drivs numer av Fernando Mexidor Vazquez

Biblioteca ”Félix Varela”
Calle 35 # 2A
entre Rubén Batista y Saturnino Aneiro,
Nuevo Amancio, Amancio Rodríguez,
Las Tunas.

Gisela Delgados bibliotek finns på följande adress.
Biblioteca ”Dulce María Loynaz”.
Calle 25 # 866, Apt. 3,
entre A y B.
Vedado,
Ciudad Habana
Telefonf. +53 78 302103
———

Stöd insamlingen på postgiro: 551335-33 märk talongen ”Kubas fria bibliotek”
Vi tar också gärna emot donationer av böcker. Alla typer av böcker är efterfrågade, dock endast på spanska. Sänd böckerna till Silc, Box 6508, 113 83 Stockholm
——–

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: