Dissidenter på Kuba – SvD 10 mars 2001

Dissidenter på Kuba – SvD 10 mars 2001
Idag har ordföranden för ett av Kubas socialdemokratiska partier, Vladimiro Roca suttit i isoleringscell i 1200 dagar på Kuba, och den svenska socialdemokratin har knappt lyft ett finger för att få honom fri.

I juli 1997 greps Roca och tre andra dissidenter som tillsammans hade skrivit en kritisk analys av handlingarna inför det kubanska kommunistpartiets femte kongress. Dessutom hade han via en radiostation i Miami uppmanat kubanerna att bojkotta de förestående valet för att visa sitt avståndstagande från regeringen.


21 månader senare hölls rättegången mot kvartetten som går under namnet ”Los cuatro” och de dömdes till mellan tre och ett halvt och fem års fängelse. Utanför domstolen höll regimtrogna knölpåksrevolutionärer iklädda t-shirts med texten ”Blas Rocas kontingent” vakt, så att inga utländska eller kubanska oberoende journalister skulle komma i närheten.

Blas Roca var en av grundarna till det kubanska kommunistpartiet, och redaktör för den revolutionära konstitution som sedan 1976 förbjuder människor att arbeta för någon annan ideologi än kommunismen. Dessutom var han Vladimiro Rocas far. Man kan föreställa sig hur han vrider och vänder sig i graven för varje dag som sonen sitter isolerad.

Nästa sommar har Vladimiro Rocas fem år gått och förhoppningsvis släpps han fri – de andra tre släpptes under våren 2000. Men han riskerar att bli det utan att ett av världens mest framstående socialdemokratiska partier och tillika regeringsparti gjort några seriösa försök att förkorta tiden. Efter rättegången gjorde utrikesminister Anna Lindh ett skarpt uttalande. Men ett isolerat uttalande leder sällan långt. Det behövs en samlad strategi.

Biståndet till Kuba användes under flera decennier för att finansiera en regim som aktivt förtryckte sina medborgare. Sverige borde gottgöra detta genom en stor satsning för demokratisering på Kuba. Och stödet ska satsas på demokratirörelsen, bland annat till det parti som Vladimiro Roca representerar. Det är naivt att tro att förändringarna ska komma inifrån regimen som dagens bistånd till Kuba utgår ifrån.

Sedan några år är folkrörelsebiståndet till Vitryssland extra gynnat och syftar öppet till att sätta igång en demokratisering. Ett liknande program till stöd för organisationerna i den kubanska demokratirörelsen skulle snabbt kunna tas fram. De fria bibliotek, oberoende journalister, fackföreningar och politiska partier som växte upp på Kuba under 90-talet har stort behov av samarbete med kolleger utomlands för att stå starka när förtrycket slår till. Svenska folkrörelser har dessutom – precis som i Vitryssland – mycket att lära ut vad gäller organisationskultur.

Tillsammans med ett kraftfullt agerande till stöd för Vladimiro Roca och andra samvetsfångar på Kuba skulle ett sådant program vara en utmärkt sätt för regeringen och det socialdemokratiska partiet att visa sin solidaritet med de ideologiska syskonen på Kuba.

Erik Jennische, Svenskt internationellt liberalt centrum
Fredrik Malm, 2:e vice förbundsordförande LUF

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: