DN gratulerar Fidel Castro på 70-årsdagen

DNs Mats Holmberg publicerade 14 augusti 2001 en skamlös gratulationstext till Fidel Castro på 75-årsdagen. Den finns dock inte att hitta på dn.se, inte ens i arkivet för prenumeranter, så det är ju tur att man sparat en utskrift:

Mats Holmberg gratulerar Fidel Castro

Jag skrev ett svar som DN dock inte ville publicera.

2001-08-14

Kan man lita på DN:s teckning av Kuba?

”Har den äran, Fidel”, förklarar den mångårige DN-medarbetaren Mats Holmberg på tisdagens förstasida. I artikeln drar han undan mattan för sin egen trovärdighet som Kuba-tecknare.

Förvisso börjar Holmberg med att hävda att få har inspirerat till så mycket dålig journalistik som Fidel Castro, och att han själv var ”odrägligt stjärnögd” på 70-talet. Men sen fyller han på med just de myter som förgyllde stjärnorna på 70-talet:

Först skriver Holmberg att Kubas ekonomi på 70-talet var ”sönderbojkotterad”, men bara ”möjligen” misskött. Det är ju ett minst sagt anmärkningsvärt påstående med tanke på att de sista privata företagen; korvkioskerna, frisörerna mm förbjöds redan 1968. Och om det inte innebär att regeringen allvarligt misskötte ekonomin, vad krävs då?

Senare hävdar Holmberg att ”av allt att döma har Fidel Castros ställning som ‘snäll folkhjälte’ bland hans landsmän något så när bevarats ännu i dagens besvikelser.” Men hur kan han hävda det? Det har ju inte genomförts ett demokratiskt val, inte en folkomröstning, och inte en enda opinionsundersökning där folket fått säga sin mening sedan Castro kom till makten 1959.

Om Mats Holmberg inte ens har fått detta klart för sig efter snart 30 år som Kuba-tecknare för DN, varför lita på resten av hans påståenden? Och varför lita på någon som önskar en diktator ”den äran” på födelsedagen?

Erik Jennische
Svenskt Internationellt Liberalt Centrum, SILC

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: