Första artikeln om Dawit Isaak – Expressen 18 april 2002

Denna artikel publicerade Johan Öbrink och jag i Expressen i 18 april 2002 och någon vecka senare i Svenska dagbladet. Det var ett halvår efter att Dawit Isaak greps och fängslades i Eritrea. Fram till dess hade TT publicerat ett telegram om att en svensk journalist gripits, men varken de svenska medierna eller UD hade brytt sig om att följa upp historien.


UD sviker – Expressen 18 april 2002

Den svenske medborgaren och journalisten Dawit Isaac sitter sedan i september i fängelse i Eritrea. Förra veckan rapporterade journalistorganisationen CPJ att Dawit Isaac i början av april fördes till sjukhus där han vårdas för post-traumatisk stress orsakad av tortyr. Hittills har svenska myndigheter inte ansträngt sig för att hjälpa honom

Den svenska ambassadören i Etiopien säger till TT att ambassaden ”förhoppningsvis inom de närmaste veckorna” ska försöka ta sig till Eritrea för att samtala med myndigheterna. Om det har varit svårt att kontakta myndigheterna från Etiopien, kunde UD försökt med Eritreas ambassad i Stockholm, men det har enligt Eritreas chargé d’affair aldrig skett.

Sveriges honorärkonsul i Eritrea berättade för Ekot i lördags att hon träffat Dawit Issac av en slump när hon besökte en annan svensk i fängelset, men det var för fem månader sedan. Den svenska regeringens Eritreasändebud var där i februari men försökte inte ta kontakt med Dawit Isaac.

Att det är först nu när massmedierna blivit kontaktade som ambassaden planerar att försöka åka kan inte kallas annat än oansvarigt.

Våra kontakter i Eritrea berättar att inte heller Dawit Isaacs fru Sofia och deras tre svenska barn har blivit kontaktade av de svenska myndigheterna. När Sofia kontaktade svenska konsulatet i Asmera, Eritreas huvudstad, fick hon svaret att de inte kunde göra något.

Familjen lever förstås i en mycket svår situation, inte minst för att de förlorat sin försörjning. Ett telefonsamtal är inte att begära för mycket.

Dawit Isaac är ansvarig utgivare och en av grundarna av Setit, den första privata tidning i Asmera. Tidningen har tagit aktiv ställning för demokrati, och Dawit Isaac var en av ett tiotal journalister som arresterades i en våg av förtryck i september.

Dawit Issac är ursprungligen från Eritrea och han är inte känd bland den svenska allmänheten, men det gör inte han förlorat sin rätt till den svenska statens helhjärtade stöd. När tre svenska journalister fängslades i Kuba på SILC-uppdrag i augusti 2000 gjorde Anna Lindh hårda uttalanden och ambassaden agerade blixtsnabbt. Var är det engagemanget nu?
Johan Öbrink, vän till familjen
Erik Jennische, Svenskt Internationellt Liberalt Centrum, SILC

6 Responses to Första artikeln om Dawit Isaak – Expressen 18 april 2002

  1. Johan skriver:

    Bra att du lägger ut det här!

  2. […] borde också granska  EUs bistånd till Eritrea, UDs agerande precis när Dawit arresterades, och sig själva vid samma tidpunkt: I Silc förlags Dawit och […]

  3. […] Jennische, som den 18 april 2002 skrev den första artikeln i svensk press om Dawit Isaak, byggde nyligen på med ytterligare två uppslag: Att granska EU:s bistånd till […]

  4. […] eriksarkiv.wordpress.com: Denna artikel publicerade Johan Öbrink och jag i Expressen i 18 april 2002 och någon vecka senare … […]

  5. […] ringde UD och ett antal tidningsredaktioner visade det sig att ointresset för Dawit var kompakt. Vi skrev en artikel om detta som publicerades i Svd och Expressen och uppmanade svenska journalister att uppmärksamma […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: