Per Wirtén kastar första stenen

I januari 2006 skrev Per Wirtén en artikel i Expressen med målen att dra igång en debatt om liberalismens skuld. Jag svarade detta men fick det inte publicerat.

Per Wirtén kastar första stenen

Per Wirtén försöker i Expressen den 11 januari kasta första stenen i en debatt som han hoppas ska få liberaler att erkänna och debattera ”liberalismens skuld” till massmordspolitik, precis som han menar att vänstern, utan att specificera, har gjort på sistone. Men han missar glashuset. Antagligen för att står utanför såväl liberalismen som den skyldiga vänstern.

Wirtén försöker belägga att det var liberala idéer som var grunden till att det brittiska imperiet bedrev en politik som dödade tiotals miljoner människor i Sydasien under slutet av 1800-talet. Och att denna skuld är ”lika ofrånkomlig som den i Kommunismens svarta bok om vänsterns historiska skuld”. Men det är inte en abstrakt svensk vänster som måste göra upp med skulden, utan en högst konkret vänster: Det svenska vänsterpartiet, socialdemokraterna och ett stort antal personer som tog och fortfarande tar ställning för allsköns diktaturer och diktatorer.

Att Mike Davis – som refereras i Wirténs artikel – menar att det brittiska imperiet bedrev en liberal politik får stå för honom. Men vilka svenska liberaler menade då, eller menar nu, att det fanns något liberalt i den brittiska imperialismen? Hittar Per Wirtén några är vi många som vill ta del av det.

Och att diktatorer som Augusto Pinochet, fascister som Vladimir Zjirinovskij och korrupta populister som Arnoldo Aleman i Nicaragua kallar sig för liberaler får stå för dem. Men vilka svenska liberaler har accepterat deras beskrivning av sig själva som liberaler, eller ställt sig till deras försvar? Om Wirtén några så kan vi ställa dem till svars tillsammans.

I vänsterpartiets nyvalda partistyrelse dräller det däremot av kommunister. Och kommunistdebatten är inte bara en etikettsfråga. Problemet är att de kallar såväl sig själva som Stalin, Fidel Castro och Pol Pot för kommunister, och menar därmed rimligtvis att de har någonting gemensamt med massmördarna. Det är denna fråga som de måste svara på: Vad är det ni har gemensamt med Stalin, Castro och Pol Pot som är så viktigt att försvara?

Men inte heller inom den svenska socialdemokratin kommer man undan skulden till att ha försvarat diktatorer, även om de inte når upp i massmördarklass med Stalin. Olof Palmes och Pierre Schoris beundran inför Fidel Castro var stark, och det har partiet aldrig gjort upp med. Det ekonomiska stödet från den svenska regeringen till Robert Mugabes regering som sedan länge bedriver aktiv massvältspolitik avslutades först några år in på 2000-talet. Stödet till auktoritära och diktatoriska regeringar som de i Tanzania, Vietnam och Laos har hållit på i decennier. Och inom socialdemokratin har man knappast ens insett att detta är ett problem.

Förvisso charmades även många svenska liberaler av väpnade rörelser som kämpade mot kolonialism och diktatur. Det finns både det ena och andra uttalandet som är klandervärt, men i en helt annan omfattning, och det har inte varit någon utarbetad politik. Och när det sedan visade sig att de självutnämnda frihetskämparna sällan var något annat än självförhärligande förtryckare, ändrades inställningen och det överordnade målet med den liberala biståndspolitiken blev demokratisering.

Det är ingen tvekan om att vänsterpartiet är svensk mästare i diktaturkramande och att socialdemokratin är god tvåa.

Anledningen till att den svenska liberalismen, främst representerad inom folkpartiet, inte har gått i samma fälla, är just vår ideologiska grund; att demokrati och frihet är och har varit utgångspunkten för politiken. Hela det liberala värderingssystemet bygger på idén om alla människors lika värde, och allas lika rätt till yttrandefrihet, politisk frihet, religionsfrihet, kulturell frihet, ekonomisk frihet osv. Det liberala uppdraget är att arbeta för att allas lika rätt till frihet förverkligas.

Frågan är då om vi lever i en liberal världsordning, som Wirtén menar, där alla människor har samma rätt till frihet. Och det enda rimliga svaret är förstås, NEJ! För hur ska man mäta för att komma till resultatet att en Aids-sjuk kvinna i Zimbabwe har samma rätt som Per Wirtén? Men självklart är världen liberalare än när den präglades av imperialism och kommunism.

Nåväl, självkritik för att bemästra självförhärligandet. Vad riskerar svenska liberaler att känna skuld över i framtiden:

– Flykting- och integrationspolitiken. Om en liberal regering efter valet i höst inte radikalt liberaliserar den svenska flyktingpolitiken, utan inspireras av den danska liberala regeringens stängda gränser och grumliga språkbruk har framtiden rätt att döma oss hårt.

– Kampen mot terrorismen. Guantanamo, Abu Ghraib, muren, anti-terrorlagarna och idén om att man kanske måste rucka lite på de mänskliga rättigheterna för att bekämpa terroristerna har alldeles för många försvarare.

– Förtrycket i arabvärlden. Svenska liberalers engagemang för demokrati i Mellanöstern koncentrerade sig länge till Israel, men stödet till demokraterna i arabvärlden har varit generande lågt. Kanske var det därför som många desperat ställde sig bakom Bush strategi, istället för att själva fundera över vad de borde och kunde göra.

– Självgodheten. Var pågår den liberala debatten om hur demokratin i Sverige kan utvecklas? Om Sverige och världen blir allt mer liberalt betyder det inte att Originalet är det som bäst förstår att använda liberalismen i framtiden. Fotbollen kom också från England, men i sommar är det Brasilien eller Argentina som vinner.

Erik Jennische
generalsekreterare för Svenskt internationellt liberalt centrum, Silc

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: