Stöder Runö diktaturen på Kuba? – Aftonbladet 15 december 2000

Ytterligare en artikel om ABF och Svenska-kubanska föreningen. Denna ledde till att Martin Österlin svarade med att anklaga Carlos Alberto Montaner för att vara CIA-agent. Montaner besvarade.

Stöder Runö diktaturen på Kuba? – Aftonbladet 15 december 2001

Sedan den 12 oktober i år sitter fackföreningsmannen Pedro Pablo Alvarez Ramos fängslad i Valle Grande-fängelset i Havanna på Kuba. Alvarez Ramos är generalsekreterare för Consejo Unitario de Trabajadores Cubanos (CUTC), en av de största oberoende fackföreningarna på Kuba. Syftet med fängslandet var att omöjliggöra för CUTC att den 20-21 oktober genomföra sin första kongress.

Möjligheten att gå samman i en fackförening är en mänsklig rättighet och en av arbetarrörelsens grundbultar. På Kuba gäller denna rättighet bara medlemmar i regeringstrogna fackföreningen CTC. De som trotsar förbudet kan räkna med att fängslas, trakasseras eller förlora arbetet. Även de två socialdemokratiska partierna på Kuba är förbjudna och ordföranden i det ena, Vladimiro Roca, sitter sedan mer än 1 100 dagar i isoleringscell för sina åsikter.

Den svenska arbetarrörelsen borde gå i taket och agera för de fängslades frihet! Men samtidigt som Kubas regering går klappjakt på fackföreningsaktivister upplåter en fackföreningsdriven folkhögskola i Sverige sina lokaler till propagandamöten för den kubanska diktaturen.

Förra helgen hölls på Runö folkhögskola i Stockholm ett seminarium arrangerat av Svensk-kubanska föreningen. Bland deltagarna: Kubas ambassadör i Sverige, Marianela Feriol Echeverria. Svensk-kubanska föreningen är känd för sina okritiska hyllningar till regeringen i Havanna och det kommunistiska systemet på Kuba.

På Runö folkhögskolas hemsida står: ”Skolan drivs av LO i samarbete med ABF. Alla folkhögskolor, som drivs av en folkrörelse har enligt riksdagsbeslut en skyldighet att låta huvudmannens ideologi prägla skolan. Vi är alltså en arbetarrörelseskola!”

Hur kan skolan, om den nu utgår från arbetarrörelsens grundläggande ideal, upplåta sina lokaler till hyllningsmöten för regimer som förbjuder oberoende fackföreningar, demokratiska partier och arbetare att strejka?

Fredrik Malm
2:e vice ordförande
Liberala ungdomsförbundet, LUF
Erik Jennische
Svenskt internationellt
liberalt centrum, SILC

Annonser

One Response to Stöder Runö diktaturen på Kuba? – Aftonbladet 15 december 2000

  1. […] Hur ställer sig Ulf Edström till att LOs egen folkhögskola Runö tillsammans med Svensk-kubanska föreningen härom året hade ett hyllningsmöte till den kubanska diktaturen? […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: