Che-dagen 8 oktober på folkets hus i Årsta

Jo det är sant. År ut och år in den 8 oktober organiserar Svensk-kubanska föreningen (Svek) Che-dagen.

Che Guevara avrättades av boliviansk militär den 9 oktober 1967 i den bolivianska djungeln. Detta högtidlighålls varje år, så det är ingen nyhet. Det nya, i alla fall vad jag vet, är att evenemanget inte genomförs i stora ABF-huset på Sveavägen.

Katedralen i den svenska folkbildningen brukade tidigare alltid upplåta någon av sina största salar till evenemanget. Utanför brukade en grupp kubaner och liberaler demonstrera med snygga flygblad om att ”Här hålls ett hyllningsmöte till den kubanska diktaturen.”, eller något i den stilen. Det brukade skapa goda diskussioner.

Vid Che-dagen 1999 – eller möjligtvis 200 – fick jag en plats långt bak i salen på ABF-huset. Det var mycket mörkt och flera hundra i publiken. Folk trängdes längs väggarna och stämningen var suggestiv. På scenen hängde en stor backdrop, eller om det var en diabildsprojektion, men en bild av Che Guevara i guerillamundering, kalashnikov och en barnaskara runt om kring sig. Han log som en snäll farbror.

Konferenciern presenterade barngrupper som dansade latinamerikanska danser och sjöng sånger. Han läste ett brev som Che skrivit till sina barn på Kuba när han själv var i Afrika eller Latinamerika och bekämpade imperialismen. Vid slutet av varje stycke i brevet tittade konferenciern upp mot bilden och nickade vördnadsfullt.

Helt plötsligt skrek någon bakifrån i salen ett starkt och kraftfullt ”Viva la revolución cubana!”. Församlingen svarade unisont, ”Viva!”. Och programmet fortsatte som planerat.

Sedan kom talarna. Mest kommer jag ihåg Jens Holm från Ung vänster. Han pratade också om kampen mot imperialismen och drog paralleller mellan den kubanska revolutionen och andra revolutionära rörelser i Latinamerika. Det var inte menat som en varning.

Rätt vad det var kom det igen, ”Viva la revolución cubana!”, och publiken svarade, ”Viva!”

Men i år blir det knappast något liknande. I Årsta folkets hus kommer stämningen inte vara lika suggestiv. Publiken kommer att ha blivit tio år äldre och Vänsterpartiet har tagit ställning för demokrati på Kuba. Det finns inte längre några Castro-kramare i den svenska offentligheten. Men på Kuba består förtrycket och Svek hänger med än i det hån mot alla kubaner som deras verksamhet innebär.

(Flygbladet fick jag tidigare i kväll på ett möte i Latinamerikanska bokhandeln i Stockholm. Svensk-kubanska hade bjudit in Alberto Roque från CENESEX (RFSUs systerorganisation på Kuba) som deltagit på RFSUs möte på European social forum i Malmö. Roque berättade om allt bra organisationen gjorde. Att det förvisso fanns diskriminering av hbt-personer på Kuba, men att de inte hade registrerat ett enda hat-brott på Kuba, till skillnad från i resten av Latinamerika där det är vanligt. Tro på det den som vill.)

Annonser

4 Responses to Che-dagen 8 oktober på folkets hus i Årsta

 1. ertigo skriver:

  Fredrik Malm har frågat RFSU om varför de samarbetar med Svek och fått svar enligt nedan.

  http://fredrikmalm.blogspot.com/2008/09/rfsu-och-svek.html

 2. Fredrik Malm skriver:

  När jag var på ABF Sveavägen för några månader sedan berättade deras ordförande/föreståndare att Svek inte längre är medlemmar i ABF. Jag tolkade det som att ABF till slut kastat ut dem. Kanske hade någon sorts haverikommission tillsatts med lite gammalt fackfolk som rensat fabriksgolven från kommunister uppe i norrbotten när det begav sig. Svek lär i alla fall inte lämnat arbetarrörelsen frivilligt…

 3. ertigo skriver:

  Alexis Gainza på den förträffliga publikationen Misceláneas de Cuba har gjort nu gjort en dokumentation om hur Svenska-kubanska föreningen arbetar med att hitta svenska motparter till kubanska regeringsstyrda organisationer för att de ska skapa samarbeten och därmed ge de kubanska organisationerna legitimitet. Svensk-kubanska föreningen skapar genom detta arbetssätt ett ”illussion av solidaritet”.

  Läs mer här:
  http://www.miscelaneasdecuba.net/web/article.asp?artID=17551

 4. […] ABF i många år har samarbetat med Svensk-kubanska föreningen på olika sätt? (Här och här finns beskrivningar av några sådana möten i ABFs […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: