Måns Herngrens cigarrer luktar lik

De som har gjort PR för Måns Herngrens Allt flyter har haft några mycket lyckade veckor. De dåliga recensionerna (DN, GP, Svd) har trängts undan av hyllningsreportage om huvudpersonerna. Men hur kan kulturpersonligheter som tar sådan plats  i medierna få säga vad som helst utan att ifrågasättas? Så här säger Herngren till Svds helgbilaga Min helg (19/12-1/1):

Jag valde Kuba som ämne för ett specialarbete. Sedan blev jag ännu mer torsk när jag läste Che Guevaras handböcker i gerillakrigföring – även om jag själv fick frisedel och i allra högsta grad var pacifist. Men det sammanföll väl med min egen revolution mot föräldrarna. Kuba är nog fortfarande ett av mina absoluta favoritresemål. Att komma till Havanna och se skotthålen från Batista-attentatet 1957 var nog samma sak för mig som det måste ha varit för Carola att komma till Jerusalem för första gången.

mans-herngren-och-che Herngren fortsätter under intervjun att beskriva sina Kubaresor  ”som folk brukar tala om utflykter till klassiska franska vingårdar… och det är där han har rökt sina allra bästa cigarrer i livet”, förklarar journalisten Klas Ekman.

Kajsa och jag var på Kuba och dök. Efter ett dyk åt vi hummerstjärt på båten och att få röka efter det, medan solen sken och flaggan vajade i vinden, det var nog det absolut bästa cigarrögonblicket om jag måste välja ett. Men det hade inte så mycket med själva cigarren att göra, utan hela omgivningen.

Herngren gillar alltså revolutionären Che Guevara som efter revolutionen var ansvarig för mängder av avrättningar i Havanna och som var ledande i etablerandet av en av världens mest långlivade diktaturer. En diktatur som dessutom försämrat livsvillkoren för sina medborgare radikalt i jämförelse med motsvarande länder. Herngren har dessutom mage att åka dit på dyksemester och äta hummer, precis det som kubanerna också skulle vilja men inte har tillstånd till.

Och hur tänkte Klas Ekman när han skrev detta? Är det oproblematiskt för honom att intervjua personer som uttrycker beundran för en av dem som gjorde att Kuba hamnade på femte plats från slutet på reportrar utan gränsers lista över pressfriheten i världen? Eller varför ställer han inte frågan, hur ser du på att kubanerna inte har den frihet som du har när du reser dit?

Annonser

4 Responses to Måns Herngrens cigarrer luktar lik

 1. […] Guevaras offer på Kuba Med anledning av artikeln om Måns Herngren tipsade Alexis på Miscelaneas de Cuba om the Cuba Archives sammanställning av Ernesto Che […]

 2. Alber skriver:

  På tal om Kuba, Nyheter24 har gjort ett lysande reportage om Castros Kuba, med flera läsvärda intervjuer.

  kolla in den och sen kan du kanske uttala dig om Kuba.

  Castros Kuba – 50 år med ”el jefe”

 3. Äke Norrman skriver:

  Jag har besökt Espanola(Dominikanska republiken och Haiti) och Kuba. Det är trist att behöva konstatera att tillståndet i de av USA skyddade demokratierna är uselt i förhållande till Kuba.Vad kan detta bero på?Man behöver inte vara kommunist,nej inte ens socialist för att inse att den (Frihet ) som den största delen av befolkningen lever under på Haiti och Dominikanska är friheten att inte få gå i skola, friheten att inte
  ha någonstans att bo, i stort sett friheten att vara slav.Jag har pratat med kubaner som hatat Castro och sagt det högt och tydligt liksom vi i Sverige har folk som hatat Palme och hatar Renfelt men jag har också pratat med kubaner som ansett honom vara ett geni som lyckats stå emot den amerikanska aggressionen och mordförsöken.
  Frihet är ett svårt begrepp som betyder olika för olika samhällsklasser,Att slå ihjäl sin demokratiskt valde ledare är kanske också en frihet, eller?

 4. Erik skriver:

  För det första måste man kolla om det är relevant att jämföra Kuba med DR eller Haiti. 1950 hade Kuba 3 390 dollar i BNP per capita, vilket var betydligt mer än exempelvis Spanien, Portugal och Grekland, och lika högt som Italien. 1998 hade den dock fallit till 2 164 dollar på Kuba, medan den mer än femdubblats i de andra länderna. DR eller Haiti, har aldrig varit i närheten av Europas rikedom. Castro har kastat bort den till ingen nytta. Läs mer här:
  https://eriksarkiv.wordpress.com/2008/01/27/kubas-sjukvard-imponerar-inte-dn-kultur-15-augusti-2003/

  För det andra finns det väl ingen anledning att försvara den kubanska kommunismen bara för att det är illa på andra ställen också? Förtrycket på Kuba är skapat av Fidel Castro och för Fidel Castro.

  Vänligen Erik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: