Allt hårdare domar på Kuba – DN Kultur 13 juni 1999

Den här artikeln skrev jag sommaren 1999 efter att Elizardo Sanchez Santa Cruz skickat en rapport om den kubanska regeringens bruk av dödsstraff de sista åren på 1990-talet.

Rapporten var sammanställd av honom och hans bror Gerardo och kom med ett antal bilagor med notiser om domar och avrättningar från kubanska tidningar, domstolspapper och vittnesmål. Nedan finns några av dessa bilagor. Många av notiserna presenterades med en vinjett med texten ”Contra delitos” (Mot brotten).

Contra delitos

Allt hårdare domar på Kuba. Den kubanska brottsbalken har reformerats, minst tolv personer har avrättats i år – DN Kultur 13 juni 1999

ERIK JENNISCHE

Förra veckan avrättades två personer på Kuba för mord på fyra turister. Minst tolv personer har därmed arkebuserats på Kuba i år, och fler lär det bli.

Den kubanska kommissionen för mänskliga rättigheter och nationell försoning publicerade nyligen en rapport med titeln ”Dödsstraff i Kuba, kommentarer”. Tre sidor sammanfattning och en ordentlig bunt bilagor med tidningsklipp, brev och lagparagrafer beskriver väl konsekvenserna av Fidel Castros uppmaning från början av året att inte spara något krut i kampen mot brottsligheten.

Under mars och april i år rapporterade den officiella landsortspressen i Kuba om åtta avrättningar genom arkebusering. Den oberoende nyhetsbyrån Cuba Press rapporterade den 26 mars om ytterligare två. Från samma källor kommer nyheten om de två senast verkställda dödsstraffen. Den kubanska kommissionen för mänskliga rättigheter och nationell försoning och Cuba Press är två av de organisationer som vuxit sig starka under 90-talet. Trots trakasserier och arresteringar rapporterar de om det som sker på Kuba.

Gerardo Sánchez Santa Cruz, författare till rapporten, skriver att det inte är vanligt att den nationella pressen – det vill säga kommunistpartiets tidning Granma – informerar om verkställda avrättningar, men att det sedan 1996 har blivit allt vanligare i lokalpressen. Förra året fann kommissionen rapporter om två avrättningar i lokaltidningar (Amnesty rapporterar att ytterligare tre verkställdes). I år har emellertid både antalet avrättningar och publiciteten kring dem ökat radikalt.

De brott som tidningsnotiserna berättar om är förvisso fasansfulla: mord och våldtäkter. Men obehaget blir än större när flera av notiserna presenteras med en vinjett föreställande en hand som hårt slår på ordet delitos, det vill säga brott. Dödsstraffen är nämligen en del av Fidel Castros kampanj. Kampanjen har till syfte att få två kategorier människor att känna sig säkra: partikamrater och turister.

Rättegången mot en av de avrättade, Francisco Javier Chavez Palacios, efter mordet på en partifunktionär i Bayamo i östra Kuba, beskrivs av kommissionen som ”juridisk lynchning”.

I tidskriften Revista Mensuals januarinummer kommenterade en talesman för utrikesministeriet domen mot de nu avrättade kubanerna Sergio Antonio Duarte Scull och Carlos Rafael Peláez Prieto som dömts för mordet på fyra turister med att den skulle ses som prejudicerande. Han förklarade också att ”Dödsstraff är en exceptionell påföljd som används vid mycket allvarliga brott, och endast i fall som lagen medger.” Varför var den sista satsen nödvändig?

Kommissionens rapport berättar att ytterligare 12 dödsdomar fallit sedan september förra året. Det framgår inte när de andra ska verkställas, men ingen av dem som avrättats under våren har suttit längre än två år i dödscellen. Man kan därför räkna med att antalet verkställda dödsstraff kommer att öka under året.

Före revolutionen 1959 var dödsstraff förbjudet förutom för militära brott. Efter 1959 infördes dödsstraff för brott mot ”statens säkerhet” och mot ”den inre ordningen”, men även för mord och sexualbrott. I februari i år reformerades den kubanska brottsbalken. Ett stort antal narkotikabrott kan numera bestraffas med döden, och påföljderna för rån, koppleri, penningtvätt och människosmuggling blev avsevärt hårdare. Samtidigt blev spridande av information som kan påstås destabilisera den kubanska staten straffbart med upp till 30 års fängelse.

Gerardo Sánchez Santa Cruz uppmanar i rapporten de regeringar, organisationer och privatpersoner som arbetar mot dödsstraffet att ”övertala” den kubanska regeringen ”att införa ett moratorium på verkställandet av ett så ociviliserat straff, som första steg, för att senare helt förbjuda bruket av det”.

ERIK JENNISCHE

Frilansskribent

Se även http://www.cubanet.org eller http://www.cubafreepress.org

Några av bilagor till rapporten finns här.


Annonser

One Response to Allt hårdare domar på Kuba – DN Kultur 13 juni 1999

  1. Eddy skriver:

    Excellent blog here! Also your website loads up fast! What host are you using?
    Can I get your affiliate link to your host? I wish my web site loaded up as
    fast as yours lol

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: